Teknoloji gelişmeye başladıktan sonra internet ve internet siteleri hayatımızda daha fazla yer edinmeye başlamıştır. Web sitelerindeki uygulama ile işlemler farklılaştıkça, meydana gelen veri trafiğini daha güvenli hale getirmek için SSL sertifikası zorunluluk haline gelmiştir. Birtakım süreçleri gerçekleştirdikten ve bu sertifikaya sahip olduktan sonra bu yeniliği web sitenize entegre edebiliyorsunuz.
SSL Sertifikası
Site adreslerinin doğru olup olmadığını kontrol eden SSL sertifikası ne işe yarar ve nasıl kurulur? Herhangi iki nokta arasında bulunan veri iletişimini şifreli olan kanal üzerinden yaparak daha güvenli iletilmesini sağlayan ürüne SSL yani Güvenli Katman sertifikası denir. SSL sertifikası kullanmakta olan herhangi bir sunucuya gönderilen bilgilerin, şifreli olarak kullanılmasını sağlayan SSL, bu şifreleme ile verilere yalnızca şifreyi doğru girerek ulaşmayı sağlamaktadır.
İnternet aracılığı ile ticari faaliyetler yürütüldüğü zaman çevrimiçi hizmet veren kurum bilgilerini belirleyen SSL, elektronik bir şifre görevi üstlenir. Bu sayede internet kullanıcıları, web sunucusuna gizli olan bilgileri göndermek istediği zaman bu sertifika devreye girerek güvenli bir bağlantı kurulmasını sağlar.
1996 yılında bu güvenlik protokolünün 3.0 versiyonu çıkarılmış ve bütün internet tarayıcılarının desteklemiş olduğu standart bir güvenlik yöntemi haline gelmiştir. Bu sayede uygulama alanı da çok geniş olmuştur.
SSL yöntemi ile gönderilen herhangi bir bilgi, yalnızca doğru adreste deşifre edilebilir. Bilgi öncelikle şifrelenir ve gönderildikten sonra doğru kullanıcı tarafından bu bilgiye erişim sağlanabilir. Sonrasında hem gönderen hem de alan tarafta doğrulama işlemi yapılarak bilginin gizliliği en iyi şekilde korunur. Bu kadar kapsamlı olan SSL sertifikası ne işe yarar konusu ile ilgili aşağıda net bilgiler verilmiştir. SSL güvenlik yöntemini kullanmadan önce bu bilgileri inceleyerek bu yöntemin ne kadar faydalı olduğunu anlayabilirsiniz.
SSL Sertifikasının Yararları
Web sunucusu ve siteyi ziyaret eden kişiler ile web tarayıcısı arasında kriptolanan iletişimi sağlayan SSL, özel ve gizli olan bütün bilgilerin siber saldırılardan korunmasını ve güvenli bir şekilde karşı tarafa iletilmesini sağlar. Bu aşamada bilgiyi gönderen ile bilgiyi alan kişilerin doğru olduğunu da garanti eder.
Dokümanların arşiv edilmesini kolaylaştıran SSL, iletilmiş olan tüm bilgilerin tarih ile zamanını doğrulamaktadır. SSL sertifikası üzerinde sertifika sahibinin adı, sertifikanın ne zaman sona ereceği ve sertifika numarası gibi bilgiler yer alır.
Yorumlar
Yorum Gönder